Niedostępny
Ribes uva-crispa Citron - Agrest Citron
W przeciwieństwie do porzeczek, agrest jest krzewem
z cierniami- kolcami, co utrudnia ręczne zbiory owoców.
Krzew ten uprawiany jest ze względu na swoje smaczne i zdrowe
owoce. Owocem jest kulista do owalnej jagoda w zróżnicowanej barwie.
Są one bogate w składniki mineralne, kwasy organiczne, pektyny.
Doskonałe na przetwory: dżemy, konfitury, galaretki itp.
Skórka owocu może być gładka bądź też pokryta włoskami.
Już w kwietniu rozpoczyna wegetację, a pod jego koniec wytwarza
równocześnie liście i kwiaty. Może osiągać do półtora metra
wysokości. Nie toleruje suchego podłoża.
Agrest najlepiej sadzić w okresie jesiennym, kiedy rośliny powoli
zaczynają się szykować do zimowego odpoczynku. Nim nadejdzie zima,
krzewy się dobrze zaaklimatyzują i wiosną w pełni sił rozpoczną wegetację.
Docelowa wysokość jest uzależniona od wysokości szczepienia.
Roślina balotowana - Sadzonka kopana z gołym korzeniem zabezpieczonym
w wilgotną ziemię i folię, co zapobiega wysychaniu korzenia i zwiększa
szansę przyjęcia roślinki.