Ocimum basilicum - Bazylia pospolita
Jest rośliną jednoroczną.
Część jadalną stanowią liście. Pokrój rośliny krzaczasty, liście zielone, kwiatki białe.
Preferuje gleby wilgotne i żyzne, lubi stanowiska słoneczne, osłonięte.
Może być uprawiana w pojemnikach w domu lub w ogrodzie.
Ze względu na wlaściwości smakowe i zapachowe wykorzystywana w kuchni.
Charakteryzuje się anyżowymi, cynamonowymi i korzennymi nutami.
Najczęściej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej.
Bazylia świetnie pasuje do pomidorów, ale sprawdza się także
w mniej oczywistych połączeniach smakowych.
Polecana jest do wołowiny, drobiu, wieprzowiny, ryb, makaronów i deserów.
CIEKAWOSTKA:
Lody bazyliowe to absolutny hit sezonu.
Zmiksuj duży peczek bazylii, serek mascarpone, cukier puder i jogurt grecki.
Włóż do zamrazarki i gotwe!