Niedostępny
Mentha piperita - Mięta pieprzowa - zioło
Roślina zielna o pokroju krzewiastym dorastająca do 60 cm wysokości,
wytwarza poziome kłącza tuż pod poziomem gruntu.
Łodyga wzniesiona, gałęzista o rzadkim owłosieniu na kantach, zielona.
Liście na wyraźnych, krótkich ogonkach, lancetowatojajowate,
zaostrzone, nierównomiernie ostro piłkowane.
Z wierzchu ciemnozielone, spodem jaśniejsze, błyszczące.
Kwiaty tworzące nibykłos o walcowatym kształcie, fioletowe.
Działanie lecznicze:
Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit.
Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające.
Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający.
Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli.
Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.
Dodając napar do kąpieli z mięty działa antyseptycznie i bakteriostatycznie.
Odświeża, dając przyjemne uczucie chłodu.
Neutralizuje nieprzyjemny zapach. Łagodzi podraznienia, niweluje uczucie świądu i stany zapalne.
Wpływa korzystnie na naturalną florę bakteryjną.